Lastenverlichting! Kamer omarmt plan JA21

Jul 10, 2022

“Geld terug bij middenklasse” zo kopte de voorpagina van de Telegraaf vrijdagochtend in chocoladeletters. Het ging over het JA21-plan om btw-inkomsten die de staat meer opleveren dan begroot via lastenverlichting terug te geven aan de burger. Wij zijn trots dat onze motie -tegen het advies van de minister in- is aangenomen door de Kamer. Een succesvolle afsluiter van dit parlementaire jaar!

Motie van Wantrouwen tegen staatssecretaris Van der Burg
JA21 heeft er geen vertrouwen in dat staatssecretaris Van der Burg de asielcrisis gaat oplossen. Daarom diende Joost Eerdmans donderdag een motie van wantrouwen in. De motie werd verworpen, maar het signaal is afgegeven. Wat JA21 betreft is de grens bereikt. Er moet een einde komen aan het kansloze beleid dat enkel bestaat uit het creëren van nóg meer opvangplekken.

JA21 vs. VVD over asiel
De VVD is al twaalf jaar aan de macht en heeft op het asieldossier niets weten te bereiken. Toch blijft de partij grote woorden gebruiken over het beperken van de instroom. Allemaal loze beloftes, dat blijkt keer op keer. Tijdens het asieldebat sprak Joost de VVD erop aan. Het leverde een fragment op dat u zeker even moet terugkijken.

Werkbezoek azc Budel
Winkeldiefstal, intimidaties en overlast. Het zorgt voor spanningen rond het azc in Budel. Samen met Willem Rutjens (fractievoorzitter JA21 Noord-Brabant) bezocht Joost het dorp. Zij spraken met bewoners en ondernemers over de situatie. Wat JA21 betreft mag de leefbaarheid rondom asielzoekerscentra nóóit worden aangetast. Om dat te bereiken willen wij crimineel gedrag bestraffen met uitzetting, veiligelanders terugsturen, een tijdelijke asielstop en daarna zo snel mogelijk de implementatie van het Deense asielbeleid.

Voorjaarsnota
In mei gingen premier Rutte en minister Kaag langs alle partijen om wensen te horen over de voorjaarsnota. Koopkrachtreparatie was onze inzet. Tijdens het debat deze week verschuilde Rutte zich achter het smoesje dat de voorstellen van de oppositie allemaal onuitvoerbaar zijn. Eerdmans vroeg zich af wat het voor zin heeft om in gesprek te gaan, als de uitkomst toch al vast ligt. Het verbijsterende antwoord van Rutte was dat de gespreksronde ging over de begroting van 2023. Pertinent niet waar! U kunt het debat hier terugkijken.

JA21 in Europa: Kernenergie krijgt groen label
Ondanks pogingen van links om het te voorkomen, heeft kernenergie na stemming in het Europees Parlement officieel een groen label gekregen. Een succes voor onze Europarlementariër Rob Roos die zich hier jarenlang hard voor heeft gemaakt.

Beste JA21-er, de laatste week voor het reces heeft JA21 een belangrijke stempel weten te drukken op de politiek. Dit blijven wij doen. Voor onze kiezers en voor Nederland. Volgende week ontvangt u een nieuwsbrief waarin wij met een vijftal hoogtepunten terugblikken op het afgelopen parlementaire jaar.