Actueel

Een historische maidenspeech van Derk Jan Eppink

By 25 mei 2021No Comments
JA21

Beste JA21-er,

Graag praten wij u weer bij over de afgelopen week. Hier een greep uit de gebeurtenissen. 

Allereerst willen we iedereen wijzen op de maidenspeech van Derk Jan Eppink waarin hij met een combinatie van humor en historisch besef de huidige politiek beschreef. Maar weinig politici zijn in staat dit op zo’n treffende wijze neer te zetten als Derk Jan. Hij riep de Kamer op om kwesties die betrekking hebben op de EU tot vrije kwesties te maken.

In de Eerste Kamer maakte Lennart van der Linden namens JA21 nogmaals gehakt van het Europese Corona herstelfonds dat erop gericht is Zuid Europese landen als Italië en Spanje tevreden te houden. Met dit fonds van €750 miljard sluit de Europese Commissie een hypotheek af met Nederlandse belastingbetalers als onderpand.

Zelf kwam Joost deze week in de Tweede Kamer hard in botsing met GroenLinks. In Denemarken wil men Syrische vluchtelingen terugsturen naar de regio Damascus omdat het daar weer veilig is. JA21 riep het Kabinet op als Nederland hetzelfde te doen. Het morele vingertje van partijen als Groenlinks is dan nooit ver weg. We moeten immers solidair zijn met de hele wereld.. 

Joost wees GroenLinks op de totale afwezigheid van exact die solidariteit voor de mensen die in Nederland het meest te lijden hebben onder de komst van die asielzoekers, vluchtelingen en kansarmen. Mensen die zien en zelf ondervinden hoeveel asielzoekers niet integreren, niet werken, niet meedoen. Hoe hele wijken verpauperen. Hoe er parallelle samenlevingen ontstaan. Hoe het Nederlandse zorgstelsel, onderwijs en de woningmarkt piepen en kraken onder de continue instroom van tienduizenden migranten per jaar.

Binnenkort komt er meer nieuws vanuit het bestuur over de eerste Algemene Ledenvergadering die  JA21 gaat organiseren. Houd de berichten hierover in de gaten!