Nieuws

Joost en Annabel praten u bij

By 15 april 2021No Comments

Sinds ons geweldige verkiezingsresultaat op 17 maart is er alweer heel veel gebeurd! De eerste dagen hebben we vooral met zijn allen genoten. Genoten dat onze missie, die pas half december 2020 is begonnen, binnen drie maanden tot 3 zetels heeft geleid in de Tweede Kamer. 

Het is echt een geweldige teamprestatie geweest. Van het campagneteam, de kandidaten, onze donateurs, maar speciale dank willen we hierbij ook uitspreken aan die honderden vrijwilligers die ons echt op een ongelooflijke manier hebben bijgestaan tijdens de hele campagneperiode. Hulde hulde hulde! 

Op 18 maart begon onze Haagse werkelijkheid. Het is niemand ontgaan dat de verkenning van een nieuw kabinet op een puinhoop is uitgelopen. Na de mooie installatie van Nicki, Derk-Jan en Joost volgde de dag erna het beruchte marathondebat met Mark Rutte over Omtzigt-gate. Joost heeft zich flink bemoeid met het debat en het was onthutsend om te zien hoe zowel onze premier als de beide verkenners uitgerekend aan het meest explosieve deel van hun gesprek ‘geen herinneringen’ beweerden te hebben. Daarom hebben wij zowel de motie van wantrouwen als de motie van afkeuring tegen Rutte, die op vrijdagochtend om half vier in stemming kwamen, gesteund. Regeren met Rutte zal dus erg lastig worden. Het is een kwestie van vertrouwen. 

Eén ding is voor ons heel duidelijk: hoe het beeld van de Haagse politiek van achterkamers en gekonkel het beeld momenteel ook mag beheersen, wij zijn in Den Haag geland om door middel van een meerderheid in de Tweede Kamer de immigratie te beperken, de onhaalbare en onbetaalbare klimaatplannen van tafel te krijgen en de geldstromen naar Zuid-Europa aan banden te leggen. 

En dat zijn ook exact de voorwaarden die JA21 stelt aan een eventuele toekomstige kabinetsdeelname. Op deze terreinen zullen wij echt substantiële zaken moeten binnenhalen willen wij tot een kabinet toetreden. Het gaat ons niet om de macht. Het gaat ons om resultaten.

Deze week behaalden we meteen een eerste succesje in de Kamer. Onze eerste motie, waarin we pleiten voor het openbaar maken van de gespreksverslagen van de gesprekken tussen informateur Tjeenk Willink en de fractieleiders, werd door bijna de gehele Kamer ondersteund. Voor JA21 is het dan ook onacceptabel dat Tjeenk Willink voorafgaand aan zijn gesprekken aangaf deze motie niet serieus te nemen door te melden dat hij desondanks ook gesprekken “onder vier ogen” zal voeren met de fractieleiders. Hoezo, nieuwe bestuurscultuur? Ook het proces rond de verkiezing van de nieuwe Kamervoorzitter, waar zeer sterk de geur van handjeklap uit opsteeg, gaf ons wat dat betreft weinig hoop.

Tot zover even de stand van zaken vanuit de Tweede Kamer. Komend weekend ontvangt u ook een nieuwe update van ons partijbestuur, waarin nader ingegaan wordt op de komende. ALV en de verdere uitbouw van onze jonge en prachtige partij.

Met juiste groet, 

Joost & Annabel