Standpunten

Ondernemen, MKB en ZZP

By 23 februari 2021maart 22nd, 2021No Comments

ZZP

Intro wordt nog geschreven

JA21 wil:

Een einde aan de onbeheerste groei van de collectieve sector.

Een hogere belastingvrije voet voor de inkomstenbelasting.

Directe koopkrachtstijging door lagere lasten, in plaats van geld herverdelen met steeds zwaardere belastingen en de opbrengst met toeslagen door de samenleving rondpompen.

Een drastische herziening en vereenvoudiging van het belastingstelsel.

Toewerken naar een fiscaal stelsel dat gezinnen ondersteunt.

Een hogere belastingvrije grens voor schenkingen.

Afschaffen van het leenstelsel.

Permanente verlaging BTW-tarieven, alsmede een tijdelijke verlaging om ondernemers te helpen de COVID-19-crisis door te komen.

BNR Economie/financiën na corona

Lijn:

  • Het allerbelangrijkste is: zoveel mogelijk Nederlanders moeten hun baan of bedrijf behouden
  • De afgelopen jaren kwam er meer binnen dan er uit ging. Nederland had dus wat vet op de botten toen we de crisis in gingen.
  • JA21 is voor solide overheidsfinanciën. De huidige situatie is echter zo uniek en onvergelijkbaar dat het redden van de economie en werkgelegenheid voorop staan.
  • De steunmaatregelen voor ondernemers hebben tot nu toe miljarden gekost. De NOW (compensatie ondernemers voor loonkosten bij omzetdaling vanuit het Rijk) en de TOZO (overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers vanuit gemeenten) hebben al zo’n 17 miljard gekost. Ook de compensatie van vaste lasten en geld vanuit het ‘noodloket’ tijdens de eerste lockdown liepen al op tot zo’n 3 miljard
  • De teller loopt verder op. Dat kost veel geld, maar het is niet anders. We moeten bedrijven en banen behouden. We moeten doen wat nodig is en steunen dus nieuwe steunpakketten wanneer nodig. Als we niets doen gaan ook faillissementen, uitkeringen en alle andere bijkomende kosten oplopen. Geen enkele ondernemer of werknemer heeft hierom gevraagd.
  • HEEL BELANGRIJK: we moeten heropenen. Corona-proof waar nodig, maar iedere dag dat we langer wachten levert meer economische, financiële en sociale schade op.
  • Wanneer de crisis (grotendeels) achter de rug is hebben we een economische opleving nodig. Mensen moeten gaan spenderen en de economie weer op gang brengen. Dus geen lastenverzwaringen, maar lastenverlichting!
  • We moeten snijden in overheidsuitgaven waar de burger niet door geraakt wordt. Dus met name in het klimaatbeleid en bijvoorbeeld de afdrachten aan de EU.
  • Zie hieronder de bullets over belastingen/collectieve sector uit het programma: