Campagneupdate Week 38

Sep 23, 2023

Campagneupdate Week 38

De afgelopen week stond in het teken van Prinsjesdag en de algemene beschouwingen. In de Tweede Kamer zijn twee moties van JA21 aangenomen. 

Eerdmans tijdens de algemene beschouwingen

Op woensdag schetste Eerdmans tijdens de algemene beschouwingen hoe een dag in het leven van de belastingbetaler eruit ziet. Keer op keer stijgen de belastingen en telkens is de middenklasse de klos. Veel partijen hebben het over bestaanszekerheid. JA21 kiest voor welvaartszekerheid. De gehele bijdrage van Joost is hier terug te zien.

Tijdens de stemmingen op donderdag werden twee moties van JA21 aangenomen. Wederom zetten we een belangrijke stap in het realiseren van het Deense asielmodel in Nederland. Een half jaar na de aangenomen motie van Eerdmans over het verplaatsen van asielopvang en procedures naar partnerlanden buiten de EU is er nu ook een meerderheid voor het aanstellen van een rapporteur voor het verplaatsen van asielopvang- en procedures naar partnerlanden buiten de EU. De uitvoering begint vorm te krijgen. 

Ook de motie over het in beeld brengen van hoeveel ouderen en digitaal mindervaardigen afgehaakt raken door het tempo van de toenemende digitalisering. JA21 vindt het belangrijk dat de overheid toegankelijk blijft voor iedereen. 

JA21 diende tot slot een motie in over het op geen enkele manier medewerking verlenen aan de terugkeer van IS-gangers. Helaas haalde deze motie, door onder meer de stemmen van VVD en CDA tegen, geen meerderheid. 

Kiesraad

Op 9 oktober moeten wij alle documenten om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen aanleveren bij de kiesraad. Op vrijdag 29 september hebben we de voorinlevering, waarin gecontroleerd wordt of alles compleet is. Nog een aantal kandidaten moeten hun instemmingsverklaring ondertekenen. Zij komen gezellig langs op het campagnekantoor om dit in orde te maken. Wij willen alle kandidaten, die soms van ver moeten komen, bedanken dat ze dit doen. 

Stemwijzers

Veel Nederlanders maken in de weken voor de verkiezingen gebruik van de stemwijzers om te kijken welke partij bij hun past. De stemwijzers leggen momenteel weer de stellingen voor aan de politieke partijen. Uiteraard doet JA21 ook mee aan deze stemwijzers. Achter de schermen wordt hard gewerkt om onze standpunten in deze stemwijzers te zetten. 

Stop de dwangwet

Volgende week gaat de Tweede Kamer alsnog de omstreden dwangwet behandelen. Deze dwangwet van VVD-staatssecretaris Van der Burg gaat gemeenten wettelijk verplichten om asielzoekers op te vangen. Gemeenten kunnen nu nog zelf bepalen of ze asielopvang op hun grondgebied willen. Als de dwangwet wordt aangenomen is dat verleden tijd. JA21 doet er alles aan om deze dwangwet, die de lokale democratie buitenspel zet, van tafel te krijgen. Houd de komende dagen onze social media-kanalen en website in de gaten om onze acties hieromtrent te volgen. 

Help onze zichtbaarheid vergroten op social media

Onze social media zijn een belangrijk onderdeel van de online campagne. Helpt u mee ons bereik te vergroten door onze berichten te liken, te delen en te reposten? Alvast bedankt!