Turbulent jaar voor de boeg

Sep 5, 2022

Bericht van Joost aan alle leden en sympathisanten

De enorme onvrede die er op dit moment leeft onder grote delen van de bevolking gaat in essentie over twee typisch Nederlandse waarden: vrijheid en soevereiniteit.

Een elite die het volk wantrouwt
Het centrale gezag in Den Haag, of Brussel wil voortdurend met dwang en drang allerlei maatregelen doordrukken waar geen enkel draagvlak voor is in de samenleving. Zo komt de regering op ramkoers te liggen met de eigen bevolking. Het stikstofslot, klimaatwetgeving, verplichte opvang van asielzoekers, de dreiging van onteigeningen, woningen die gedwongen van het gas af moeten, een toenemende regeldruk voor MKB’ers, zorg- en onderwijsprofessionals, het steeds dringender wordende woke-denken op de universiteiten… De rode draad is duidelijk waarneembaar: zowel de politieke- als de culturele elite is de eigen burgers gaan wantrouwen. Keuzevrijheid wordt langzaam vervangen door dwang en drang. En onze typisch Nederlandse decentrale machtsverdeling wordt stapje voor stapje opzij geduwd ten faveure van een centralistische overheid die denkt te weten wat goed voor ons is. JA21 verzet zich hier fel tegen.

De conservatief-liberale kijk
JA21 is opgericht omdat Nederland behoefte heeft aan een no-nonsense partij op rechts. De huidige bestuurders willen enkel op basis van theoretische modellen en het advies van experts problemen oplossen, terwijl wij ons juist hard willen maken voor een meer menselijke manier van besturen. Wij zijn een partij die zich realiseert dat een samenleving maar in zeer beperkte mate maakbaar is. Onze oplossingen worden niet bedacht door technocraten die losgezongen zijn van de realiteit, maar komen van onderop, uit het werkveld. Ze zijn haalbaar en praktisch. En bovenal kunnen ze rekenen op draagvlak van de bevolking.

Terug naar de menselijke maat
Dat betekent dat wij de boeren meer tijd gunnen om de stikstofdoelen te halen. Ook de doelen zelf moeten realistischer. In plaats van astronomische bedragen aan onmeetbare klimaatdoelen te besteden, heeft uw koopkracht onze prioriteit. Om de gierende inflatie te bestrijden, moet de ECB wat ons betreft de rente nog sneller verhogen. Wij beteugelen de uitdijende bureaucratie. De leraar moet weer lesgeven, de verpleger moet weer verplegen en de ondernemer moet weer ondernemen. De woningbouw moet zo snel mogelijk worden hervat, zodat uw kinderen en kleinkinderen ook betaalbaar kunnen wonen. En als wij in de toekomst op waterstof willen vliegen, dan moet de luchtvaart niet gekortwiekt worden. Zonder toekomstperspectief is er geen innovatie mogelijk. Ten slotte, het blijft ons speerpunt: om de chaos in de azc's weer op orde te krijgen heeft Nederland nu een asielstop nodig. Zodra er weer rust is, moeten wij overstappen op het Deense model voor een streng, maar humaan asielbeleid. Het absorptievermogen van de samenleving mag nooit meer uit het oog worden verloren. Vluchtelingen helpen wij met veilige en degelijke opvang in de eigen regio, of in partnerlanden.

Een turbulent jaar voor boeg
We staan aan de vooravond van een turbulent politiek jaar. Miljoenen mensen dreigen de rekeningen niet meer te kunnen betalen en de asielketen is volledig vastgelopen. Samen met de stikstofwaanzin en de aanstaande verkiezingen voor Provincies en Eerste Kamer zijn alle ingrediënten aanwezig voor een explosieve politieke cocktail. Wij zijn er klaar voor om keihard oppositie te voeren tegen een coalitie die nog maar twee instrumenten in de gereedschapskist heeft: centralisatie en dwang.

Ons doel
Ons voornaamste doel is dat u op 15 maart 2023 tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in de volste overtuiging een stem kunt uitbrengen op JA21, zodat wij na de verkiezingen met een stevige machtsbasis in de provincies en in de Eerste Kamer kunnen bijdragen aan een bestuur dat dienstbaar is aan de bevolking. Niet andersom.