Nov 6, 2022

JA21 kiest voor lastenverlaging

In tijden van torenhoge inflatie maakt JA21 andere keuzes. Wij willen fors lagere inkomstenbelasting, lagere btw, lagere accijnzen, geen tientallen miljarden naar klimaat- en stikstoffondsen en stoppen met de miljarden kostende asielinstroom. Voor wie het zich afvraagt: ja, dit kan. Kwestie van kiezen. Dit was de kern van het betoog van Joost Eerdmans tijdens het koopkrachtdebat dinsdagavond in de Tweede Kamer.

Onze pensioenen
Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld. Als we dat gaan vervangen moet er iets beters voor in de plaats komen. Dat is niet het geval met de nieuwe pensioenwet. Woensdag debatteerde de Tweede Kamer hierover. JA21 zal tegen stemmen. Zie hier de toelichting Nicki Pouw-Verweij.

Stikstofdebat
Het wil maar tot de coalitie niet doordringen dat achter hun bureaucratische stikstofplannen echte mensen schuilgaan. Boerengezinnen die zorgdragen voor land dat van generatie op generatie is doorgegeven. "Deze mensen zitten met angst aan hun keukentafel. Als je levenswerk wordt bedreigd, wordt alles bedreigd." Derk Jan Eppink verwees tijdens het debat naar zijn werkbezoek vorige week aan een prachtige melkveehouderij in de Gelderse Vallei. Het boerengezin gaat gebukt onder knagende onzekerheid. Partijen als Groen-Links jagen de stikstofpaniek aan ten koste van deze mensen. Derk Jan Eppink sprak Jesse Klaver erop aan.

Het Plakkaat van Verlatinghe van 2022
JA21 bepleit realistischere doelstellingen. Daarom schreef Derk Jan samen met alle 38 Statenleden van onze partij "Het Plakkaat van Verlatinghe van 2022". Zes realistische actiepunten waarmee we het rampzalige stikstofbeleid van Rutte IV kunnen verlaten en zo onze boeren weer perspectief geven. 

JA21 in Europa
Onze Europarlementariër Michiel Hoogeveen organiseert op dinsdag 8 november om 09.30 uur een webinar over de digitale euro. Moeten we deze nieuwe technologie omarmen, of is het een gevaar voor onze democratie? Panelleden: Evelien Witlox, Programmamanager van de digitale euro bij de ECB. Lex Hoogduin, voormalig directeur bij DNB / Hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen. Wim Boonstra, speciaal adviseur en econoom bij RaboResearch Global Economics & Markets. U kunt het evenement hier live volgen.

JA21 komt op voor de vrouwen van Iran
De vrouwen van Iran verdienen onze steun in hun strijd voor vrijheid tegen het islamitische schrikbewind. In de Eerste Kamer diende Annabel Nanninga daarom een motie in die onze regering verzoekt op te roepen tot verwijdering van Iran uit de VN-vrouwenrechtencommissie. Iran heeft daar immers niets te zoeken. Motie aagenomen. In de Tweede Kamer zet Derk Jan zich in voor de Iraanse vrijheidsstrijders. Deze zomer reisde hij naar Albanië om een toespraak te houden voor het Iraanse verzet in ballingschap.