JA21 slaat de handen ineen met BBB

Jun 25, 2022

JA21 slaat de handen ineen met BBB

Nederland kan en moet van het stikstofslot. Dit door onszelf gecreëerde probleem is desastreus voor boeren, funest voor de luchtvaart en maakt de woningnood met de dag groter. Daarom slaan BBB en JA21 de handen ineen. Nieuwe politiek betekent samenwerken waar het kan. En op dit dossier kan het, nee moet het!

10-puntenplan
Deze week lanceerde Joost samen met Caroline van der Plas ons gezamenlijke 10-puntenplan waarmee wij onszelf kunnen bevrijden uit dit verstikkende dossier. U kunt het plan hier lezen. 

Stikstofdebat
Tijdens het stikstofdebat onderstreepte Derk Jan Eppink nogmaals dat dit probleem op te lossen is met een reparatiewet. Gun de boeren iets meer tijd, versoepel de normen en doe daadwerkelijke en nauwkeurige grondmetingen. Als de wet is gerepareerd, zal ook de rechter de nieuwe soepelere regels bekrachtigen. Rechters spreken immers recht op basis van de wet. Zo geven wij de boeren, de bouw, de luchtvaart en de transportsector weer ademruimte.

Schiphol en de Nederlandse luchtvaart
De rijen bij Schiphol blijven onverminderd lang. Het wanbeleid van de directie van onze nationale luchthaven dupeert honderdduizenden vakantiegangers. JA21 is de enige partij die dit consequent aan de orde stelt. Dit probleem moet nu opgelost worden! Dinsdag stelde Maarten Goudzwaard mondelinge vragen aan Sigrid Kaag, de verantwoordelijke minister. U kunt het fragment hierterugzien. Tot overmaat van ramp kwam gisteren het nieuws naar buiten dat het kabinet het besluit wanneer vliegveld Lelystad eindelijk open gaat, weer twee jaar voor zich uit gaat schuiven.

JA21 in Europa
JA21 steunt Oekraïne in haar strijd tegen de schandalige en agressieve invasie van Rusland op hun soevereine grondgebied. Dat wil niet zeggen dat wij ook voorstander zijn van toetreding van Oekraïne tot de EU. Op de Europese top viel deze week het besluit om Oekraïne een kandidaat-lidmaatschap aan te bieden van de Europese Unie. Ook Mark Rutte stemde in. Ondanks dat hij eerder beloofde dat dit nooit zou gebeuren. In dit filmpje legt Rob Roos uit waarom dit een grote fout is.

Mega-datacenters
Donderdag pleitte Joost Eerdmans in het commissiedebat Economische Zaken tégen de komst van nieuwe megadatacenters (hyperscales) in Nederland, zoals bij Zeewolde. Ze zijn veel te groot, enorm belastend voor het net, er is nauwelijks draagvlak voor in de provincies. Bovendien bedienen ze voornamelijk de buitenlandse markt.