Feb 25, 2022

JA21 steunt Oekraïne

In een ongekende daad van agressie is President Poetin overgegaan tot een invasie van Oekraïne. Vanmorgen bij WNL heb ik, op basis van wat we nu weten, namens JA21 uiteen gezet wat onze opties zijn. Het is voor JA21glashelder dat er na deze daad van agressie nieuwe harde maatregelen zullen moeten volgen tegen Rusland. We leven diep mee met de burgers in beide landen die hieronder lijden. Wij blijven de situatie op de voet volgen.

Indien er verwarring is over onze tegenstem bij een oudere motie over onvoorwaardelijke steun voor de soevereiniteit van Oekraïne, laat mij dan duidelijk zijn: JA21 staat pal achter de soevereiniteit van Oekraïne. Wij hekelen echter loze woorden: steun kan alleen ‘onvoorwaardelijk’ genoemd worden als wij ook bereid zijn tot militair ingrijpen. Dat is voor Nederland op dit moment niet aan de orde. U kunt mijn toelichting hier terugkijken (vanaf 01m19s).

JA21 hecht grote waarde aan het principe van soevereiniteit. Wij onderschrijven de internationale rechtsorde en veroordelen de misdadige aanval van Rusland op een soeverein land. Wij steunen de bevolking van Oekraïne in deze donkere dagen.