Obstakels? Daar werken wij graag omheen!

May 26, 2023

Hoewel de ministersploeg van Rutte IV ook na de politieke aardverschuiving van 15 maart star doorgaat met hun kamikaze-beleid, beginnen regeringsleiders van omringende landen langzaam in te zien wat de gevolgen zijn van onbetaalbare en ondoordachte klimaatplannen: het einde van onze welvaartsstaat. Nadat de Franse president Emmanuel Macron vorige week buitengewoon kritische kanttekeningen plaatste bij de Green Deal van Frans Timmermans, kwam deze week de Belgische premier De Croo in verzet tegen de megalomane plannen uit Brussel. Er zijn gelukkig nog steeds politici die de noden van hun bevolking niet volledig uit het oog zijn verloren. Dat stemt hoopvol.

Over Brussel gesproken
Maandag bezochten Derk Jan Eppink en Caroline van der Plas met een Kamerdelegatie Eurocommissaris Sinkevičius van Milieu. Hij benadrukte dat de Europese Commissie hulp aanbiedt om Nederland uit de stikstofcrisis te krijgen: ‘Nationale wetten kunnen veranderd worden, zolang ze maar voldoen aan de EU-richtlijnen’. Dat is een hele andere houding dan die van minister Van der Wal. Zij heeft vooral oog voor wat er allemaal niet kan. Bij JA21 werken wij gewoon om obstakels heen. Daarom gaan wij op korte termijn -wederom met BBB- terug naar Brussel om met de Eurocommissaris van gedachten te wisselen over hoe ons gezamenlijke wetsvoorstel de meeste kans van slagen heeft. Wij hebben maar één doel voor ogen: Nederland zo snel mogelijk van het stikstofslot krijgen.

Asielcatastrofe
We staan in Nederland aan de vooravond van een asielcatastrofe. Ons kleine, drukbevolkte landje kan de toestroom niet aan. Neem alleen de woningbouw: we kunnen simpelweg niet opbouwen tegen een jaarlijkse netto instroom van 77.000 asielzoekers. Wat ons betreft is de grens allang bereikt. Dat was de kern van het betoog van Joost Eerdmans afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de staat van de volkshuisvesting. U kunt zijn bijdrage hier terugzien

Verantwoordingsdag
Ondertussen stijgt de staatsschuld en zakken steeds meer mensen onder het bestaansminimum. Rutte en Kaag geven consequent te veel geld uit en maken daarbij verkeerde keuzes. Hun oplossing voor elk probleem is lastenverzwaringen. JA21 wil precies het tegenovergestelde: een zuinige overheid en lage lasten. Het huishoudboekje van de staat moet op orde. Wij willen de volgende generatie niet met enorme schulden opzadelen. U kunt de volledige reactie van Joost Eerdmans en Derk Jan Eppink op de verantwoording van minister Kaag over de uitgaven van 2022 hier terugzien. 

Pandemiewet
In de Eerste Kamer werd dinsdag gestemd over de pandemiewet. JA21 stemde vol overtuiging tégen. Wat ons betreft had de nieuwe senaat over deze ingrijpende wet moeten stemmen die bovendien veel te ver ingrijpt op vrijheden en rechten van Nederlanders.