Reactie JA21 op verantwoordingsdag

May 17, 2023

“Rutte IV pleegt een financiële staatsgreep. Het kabinet stuwt de uitgaven op en is daarbij ondemocratisch.” Dat zegt Derk Jan Eppink, financieel woordvoerder van JA21, naar aanleiding van het bericht dat het kabinet vorig jaar zonder goedkeuring van het parlement bijna 21 miljard euro uitgaf.
Verkeerde prioriteiten

Nederland heeft in principe genoeg geld, maar Rutte en Kaag stellen volstrekt verkeerde prioriteiten" aldus partijleider Joost Eerdmans. “Er is enorm veel geld uitgegeven aan asiel, klimaat en aan stikstof, maar minister Kaag vergeet dat zij al deze miljarden beheert voor de belastingbetalende Nederlanders, die niets terugzien van dit geld. Waarom is er in 2022 onvoldoende geïnvesteerd in het onderwijs, de ouderenzorg, het defensiemateriaal en de veiligheid op straat?”

Begroting een bende
Eerdmans: “Op tien van de twaalf ministeries is de begroting een bende. Er moet nu orde op zaken worden gesteld en als minister Kaag dat niet kan of wil moet zij plaatsmaken voor iemand met verstand van zaken.”
Staatsschuld stijgt en middenklasse verzuipt

Ook de komende jaren zien er niet rooskleurig uit. Tegen hoge rentes lenen Rutte en Kaag geld op de kapitaalmarkt om astronomische bedragen uit te geven aan klimaat- en stikstofdoelen. Hierdoor zal de staatsschuld oplopen. Dit geld moet worden terugbetaald. Het eens zo gedisciplineerde Nederland gaat de komende jaren zelfs de EU-norm van drie procent schenden. Dit leidt tot hoge inflatie, meer belastingen en dus minder koopkracht voor de werkende Nederlander.

Fiscaal-conservatisme
“De situatie is zeer zorgwekkend” aldus Derk Jan Eppink. “De middenklasse verzuipt en steeds meer mensen duikelen onder het bestaansminimum.” Eppink: “Wij willen precies het tegenovergestelde. Wij staan voor een zuinige overheid en lage lasten. Het huishoudboekje moet op orde, want wij willen de volgende generatie niet met enorme schulden opzadelen. Dat betekent simpelweg: niet meer geld uitgeven, dan er binnenkomt. Dat is het fiscaal-conservatisme van JA21.”