Reactie van Joost Eerdmans op de troonrede.

Sep 17, 2024

Dit kabinet belooft verandering, maar blijft zich vasthouden aan peperdure fouten uit het verleden. Hoewel het goed is dat er nu een kabinet zit dat ambitieuze plannen presenteert, maakt JA21 zich grote zorgen over de kosten die op de schouders van werkende Nederlanders worden afgewenteld. Het klimaatbeleid wordt in volle vaart voortgezet, inclusief het peperdure en onhaalbare plan om woningen aardgasvrij te maken. Ook stijgt de zorgpremie door de halvering van het eigen risico, dit kost de schatkist miljarden. Om dit te kunnen betalen komen er extra belastingverhogingen op kranten, boeken, sportscholen, plastic en vliegen.

Op het gebied van asiel en migratie zijn de ambities hoog, maar de eerste lakmoesproef komt snel: de spreidingswet moet per direct worden ingetrokken. Als dit niet gebeurt, zal de wet in werking treden en zullen stad en land dit direct gaan merken.

Lichtpunten zijn er ook; de plannen om de asielinstroom in te perken, kerncentrales te bouwen en het mes te zetten in de ontwikkelingshulp juichen wij toe. Voor de portemonnee van burgers en ondernemers is het goed dat er een aantal dramatische lastenverzwaringen worden teruggedraaid. JA21 zal als waakhond nauwlettend toezien op de uitvoering van deze plannen en erop blijven aandringen dat de rechtse kiezer krijgt wat hen is beloofd.