Rutte IV wankelt | Hoe lang nog?

Apr 10, 2023

Rutte IV wankelt. Onze premier kroop deze week weer eens door het oog van de naald. Met uitzondering van de SGP steunde de voltallige oppositie een motie van wantrouwen tegen het kabinet. Na de monsterzege van BBB wil het CDA -op termijn- heronderhandelen over de in het coalitieakkoord vastgestelde stikstofdoelen. Zolang die onderhandelingen niet plaatsvinden, is de in de grondwet vastgelegde noodzakelijke eenheid van het kabinetsbeleid niet meer aanwezig. Wat JA21 betreft kan dat maar één ding betekenen: Exit Rutte.

Duidingsdebat
Woensdag debatteerde de Kamer hierover. Joost Eerdmans benadrukte de discutabele rol die stikstofminister Van der Wal speelde in deze kabinetscrisis. Zij heeft het star overeind houden van haar destructieve stikstofbeleid tot doel verheven. Als de uitgelekte brief -waarin Eurocommissaris Sinkevicius in tegenstelling tot eerdere berichten schrijft dat Nederland veel meer haast moet maken met het stikstofbeleid- tot stand is gekomen uit een één-tweetje tussen hem en deze minister, dan heeft minister Van der Wal wat JA21 betreft een probleem. Onze Europarlementariër Michiel Hoogeveen laat de zaak niet los. Hij stelt vervolgvragen aan de Eurocommissaris.


Zetelverdeling Eerste Kamer
Nu er wat zetelverdeling betreft een aardverschuiving aankomt in de Eerste Kamer, wil het kabinet grote kwesties snel nog even door de huidige senaat krijgen. Wat JA21 betreft is dit onacceptabel. De koninklijke (en democratische) weg is om de wil van de kiezer te respecteren en de nieuwe Eerste Kamer te laten stemmen over controversiële onderwerpen. Eerdmans interrumpeerde de minister-president hierop. U kunt het fragment hier terugzien.

Het JA21-prostitutieplan
"Het schip keert de Wallen" dat is de naam van het JA21-prostitutieplan dat Annabel Nanninga deze week presenteerde in de Amsterdamse gemeenteraad. Wij willen af van het onzalige plan om een megabordeel midden in een woonwijk te bouwen. Liever op een schip: geen overlast voor omwonenden, minder criminaliteit en veiliger voor de prostituees. Klik hier om het plan van JA21 Amsterdam terug te lezen.

Beleggingsbeleid pensioenfondsen vrij van politieke belangen
Het wetsvoorstel voor de nieuwe pensioenwet zet de deur wagenwijd open om het beleggingsbeleid van pensioenfondsen -dat vrij zou moeten zijn- verplicht in te kleuren met allerlei politieke belangen. JA21 is daar tegen. Wij zijn dan ook geen voorstander van deze nieuwe pensioenwet. Ook de Raad van State oordeelde eerder al afwijzend. Woensdagavond debatteerde de Tweede Kamer hierover. Zie hier de volledige bijdrage van Nicki Pouw-Verweij.