Vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!

Dec 24, 2022

Wij zijn blij en trots dat JA21 op 15 maart in alle provincies meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen in een geselecteerd aantal Waterschappen. Want het moet echt anders in Nederland. Maandag presenteerden wij onze kandidaten in Burgers’ Zoo. U kunt de aftermovie hierterugzien. Voor de volledige speech van Joost Eerdmans klikt u hier, en alle kanjers die namens onze partij op de lijst staan vindt u hier.

Grondwet niet wijzigen voor de bühne
"Discriminatie op welke grond dan ook is niet toegestaan." Dat zegt artikel 1 van onze grondwet. JA21 is het daar volmondig mee eens. Een grondwetswijziging om allerlei categorieën aan dit artikel toe te voegen is overbodig en voor de bühne. In deze speech legt Annabel Nanninga uit waarom haar fractie in de senaat tegen het voorstel stemde. Ook betoogt zij hoe het voorgestelde probleem op een eenvoudige manier is op te lossen. Kijktip!

Te strikte wetgeving is onuitvoerbaar
Het monitoren van alle transacties vanaf honderd euro  is waanzin. De overheid mag niet uit voorzorg alle burgers behandelen als potentiële witwassers of financierders van criminaliteit. Dat betoogde Derk Jan Eppink deze week in de Tweede Kamer. “We dreigen dezelfde fout te maken als bij eerdere wetgeving: te strikt, te fijnmazig en onuitvoerbaar." U kunt zijn volledige bijdrage hier terugzien.

De nieuwe pensioenwet
Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld. Als we dat gaan vervangen, moet er iets beters voor in de plaats komen. Dit wetsvoorstel is een compromis met onzekerheden, aanwijsbare nadelen en weinig voordelen. Daarom stemde JA21donderdagavond tegen de nieuwe pensioenwet. Zie hier de stemverklaring van Nicki Pouw-Verweij.

Het motiemonster
Donderdagavond was het -vlak voor het kerstreces- weer tijd voor de traditionele stemmarathon. De Kamer diende dit jaar meer dan vijfduizend moties in. Een record. Terwijl wij dagelijks iedereen in het land vragen om zich te matigen, lukt het de Tweede Kamer dus niet om discipline te tonen. Dit is wat Joost Eerdmans donderdag zei over het door de Tweede Kamer gecreëerde motiemonster.

Fijne feestdagen!
Beste JA21-er, wij wensen u fijne kerstdagen, een vrolijke jaarwisseling en een prachtig 2023! Een jaar waarin u kunt stemmen voor andere politieke keuzes. Stem JA21. Want het moet echt anders.