CPB: Met JA21 gaan alle werkende Nederlanders erop vooruit

Nov 8, 2023

DEN HAAG - Alle werkende Nederlanders gaan erop vooruit met het belastingplan van JA21. Dat bevestigt het Centraal Planbureau (CPB). Vandaag presenteerde het CPB de conclusies van hun doorrekening van verschillende verkiezingsprogramma's in perscentrum Nieuwspoort in de Tweede Kamer. JA21 laat als enige partij rechts van de VVD het verkiezingsprogramma doorrekenen.

Een overzichtelijk belastingsysteem
“De kern van ons stelsel is dat werken weer gaat lonen. Dat bereiken wij met een forse lastenverlichting voor alle werkenden. JA21 wil een overzichtelijk belastingsysteem waarbij de eerstverdiende vijfentwintigduizend euro belastingvrij is” dat zegt Joost Eerdmans. “Het toeslagencircus sluit voorgoed zijn deuren en onder onze Simpele Inkomstenbelasting (SIB) verdwijnen alle inkomensafhankelijke toeslagen. In plaats daarvan introduceren we twee inkomensónafhankelijke toelagen: de huurtoelage en de huishoudtoelage. Het kan allemaal veel simpeler en dus goedkoper” aldus Eerdmans.

Einde aan woud van regels
Elrie Bakker, financieel expert en nummer vier op de kandidatenlijst van JA21, vult aan: “Het huidige belastingstelsel is momenteel nodeloos complex omdat de overheid via toeslagen en belastingen het leven van de Nederlander op detailniveau wil sturen. Op elke foute maatregel volgt vervolgens een herroeping met een nieuw woud aan regeltjes. Dat moet echt anders.”

Honderden euro's per jaar
Huishoudens met een huur tot dertienhonderd euro per maand krijgen met de plannen van JA21 een huurtoelage. Net als de huishoudtoelage hangt de huurtoelage niet af van inkomen, maar bouwt af op basis van welstand. Ook de marginale druk -het bedrag dat iemand netto overhoudt door bruto meer te verdienen- wordt fors lager. Dat betekent dat mensen die meer gaan werken, ook echt meer verdienen. Alle mensen die werken gaan erop vooruit. Modale inkomens zelfs honderden euro's per jaar. Ook de lasten voor bedrijven gaan fors omlaag. Eerdmans: “Het JA21-plan is grondig en betaalbaar. Het CPB heeft het doorgerekend. Bovendien lossen wij de grote problemen van het huidige belastingstelsel op.”

JA21 Belastingplan

Met JA21 gaan alle werkende Nederlanders erop vooruit

Delen op sociale media: